Wat zoekt u:

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kunt u in de maanden mei, juni en juli extra behaarde rupsen aantreffen. De rupsen kunnen irritatie veroorzaken bij mens en dier en daarom bestrijdt de gemeente ze. Dit jaar duikt de eikenprocessierups in extreme mate op. Er zijn zoveel meldingen binnengekomen dat niet alle plekken kunnen worden bestreden. De prioriteit wordt gegeven aan locaties waar veel mensen komen, zoals fietspaden, scholen en speeltuinen. Bestrijders werken met man en macht om verspreiding van de rupsen tegen te gaan. Een deel van de bomen met eikenprocessierupsen heeft de gemeente in beeld. Deze bomen kunt u herkennen door de witte markering. Hier hoeft u dus geen melding van te maken. Als de boom behandeld is, dan wordt deze voorzien van een bruine stip.

 • De eikenprocessierups zorgt voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren en wordt daarom bestreden.

  Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rupsen. Ook de brandharen op de vervellingshuidjes in de nesten zijn een bron voor irritatie voor mens en dier. Veelvoorkomende klachten na aanraking zijn jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

 • Let op! Vanwege de vele meldingen is de afhandelingstijd langer dan verwacht.

  De aanwezigheid en/of overlast van de eikenprocessierups kunt u op de volgende manieren melden:

  • Openbare ruimte: gebruik het meldingsformulier van de Buitenlijn. Bellen met 14 055 kan ook. Raak de rupsen niet aan en bestrijd deze niet zelf om klachten te voorkomen.
  • Eigen perceel particulieren: bestrijd de rups niet zelf, ter voorkoming van klachten, maar informeer bij de gemeente via telefoonnummer 14 055. Of huur een deskundig bedrijf in. U kunt de rupsen op uw perceel door de gemeente laten verwijderen tegen betaling van € 40 voor de eerste boom en € 20 voor elke volgende boom op hetzelfde perceel.
  • Eigen perceel bedrijven en instellingen: u dient zelf te zorgen voor de bestrijding door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf in te huren.