Michiel Bruins (45 jaar)
Foto: Rob Voss
Michiel Bruins (45 jaar)

Michiel Bruins is Eenheidsmanager Beheer en Onderhoud: "Verbinding is een sleutelwoord in mijn werk. Ik zie mezelf vaak als een spelleider die de behoeften en ambities van verschillende partijen bij elkaar probeert te brengen." 

"De sociale kant van mijn werk maakt me echt blij"

Werken op de plek waar je woont, dat vind ik een van de mooie kanten van mijn baan. Ik heb ook wel als consultant ‘op de weg’ gezeten, maar dat spreekt me minder aan.  Ik hou ervan om wakker te worden in míjn stad, in de krant te lezen wat er speelt, en dan naar kantoor te fietsen.

 
 

De bewoners voor wie ik werk, spreek ik elke dag. En dan hoor je heel andere dingen dan op het stadhuis.

Bij Beheer en Onderhoud werken we met 400 collega’s om de buitenruimte netjes en veilig te houden. Daarnaast houden we ons bezig met thema’s zoals klimaatadaptatie en circulariteit. Ruim 80% werkt buiten, de rest stuurt bijvoorbeeld aannemers aan. Het is een bijzondere eenheid, want onze buitenploeg bestaat voor een belangrijk deel uit mensen van de sociale werkvoorziening. Daarnaast is er een groep mensen uit de bijstand die bij ons het vak leren. Het is een microsamenleving op zich: hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon, met en zonder beperking.

 
Michiel Bruins
“‘Mijn eenheid is een microsamenleving op zich’”

Met zoveel verschillende groepen is het de kunst om de boel bij elkaar te houden. Juist die sociale kant van mijn werk maakt me blij. Bijna dagelijks zit ik tussen de mannen in de kantine om te kijken hoe het loopt. Het is bijzonder om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat en elkaar helpt. Als gemeente willen we inclusief zijn. Maar je bent pas écht een afspiegeling van de samenleving als deze mensen daadwerkelijk een plek in je organisatie hebben. En dat gebeurt hier. Sterker nog: zonder hen zou het werk niet gedaan kunnen worden.

Naast deze managementfunctie doe ik losse projecten voor andere eenheden. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het opzetten van onze Centra voor Maatschappelijke Ondersteuning. Sowieso vind ik dat je als manager kritisch moet kijken hoelang je van toegevoegde waarde bent. Ik zie het zo: je komt binnen op een afdeling, ziet dingen, verandert zaken ten goede, en zorgt voor borging. Dat kost een aantal jaar en dan is het tijd voor nieuwe impulsen. Het leuke aan deze gemeente is dat er altijd een nieuwe klus ligt te wachten.

Uw Reactie
Uw Reactie