Een vergunning aanvragen binnen de Omgevingswet. Hoe werkt dat?

Onder de Omgevingswet zijn er een aantal wijzigingen in het vergunningverleenproces. We leggen dit graag aan u uit. Een verandering aan uw huis, uw erf of uw bedrijf is soms aan regels gebonden. Vraagt uw verandering om een vergunning of een melding? Of moet u uw gemeente informeren over uw project? Dit kunt u zelf nagaan in het omgevingsloket.

Stap 1 Vergunning of melding nodig

Check of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen of uw gemeente moet informeren over uw project. Ga hiervoor naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck.

Stap 2 Aanvraag indienen

Dien uw vergunningaanvraag of melding in via het Omgevingsloket. Voor bepaalde eenvoudige bouwwerken, zoals een woonhuis of bedrijfshal, hoeft u geen vergunning meer aan te vragen. In plaats daarvan moet u een bouwmelding doen bij de gemeente.

Kwaliteitsborger
De controle op de bouw wordt gedaan door een kwaliteitsborger, een onafhankelijke controleur. Op de website van Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt u een kwaliteitsborger bij u in de buurt. Lees meer over de Wet kwaliteitsborging die ook per 1 januari 2024 is ingegaan. 

Hulp nodig bij het doen van de verguningcheck of het indienen van een aanvraag? Bekijk de animatievideo Vergunningcheck en aanvragen of neem contact met ons op.

Stap 3 besluit van de gemeente

De gemeente heeft bij een reguliere procedure 8 weken en bij een uitgebreide procedure 6 maanden nodig om uw vergunningaanvraag te behandelen.

Een vergunning wordt meestal één dag na verzending van kracht. Als uw project onomkeerbare gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld bij het kappen van een boom, wordt de vergunning pas 4 weken na verzending van kracht. 

Veel voorkomende vergunningen die nu onder de Omgevingswet vallen

Bekijk alle vergunningen Verbouwen en Milieu

 

Uw Reactie
Uw Reactie