Toeslagen en uitkeringen
Fotograaf: Unsplash - lilzidesigns
Toeslagen en uitkeringen

Op deze pagina vindt u informatie over het aanvragen van een DigiD en informatie over toeslagen en uitkeringen zoals kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget.

Toeslagen, uitkeringen en uw digitale identiteit

Wanneer u werkt zijn er in Nederland uitkeringen voor ouders. Dit zijn dezelfde uitkeringen waar Nederlanders met kinderen recht op hebben. U ontvangt deze van de Nederlandse overheid. Om uitkeringen en toeslagen aan te vragen heeft u een DigiD nodig, waarmee u zichzelf online kunt identificeren.

DigiD, uw digitale identiteit

In Nederland heeft u een DigiD nodig. Hiermee kunt u zichzelf online identificeren en inloggen op  websites van de overheid, zoals de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank en de belastingdienst. U kunt uw DigiD ook gebruiken voor ziekenhuis, apotheek of zorgverzekering. Informatie over het aanvragen en activeren van uw DigiD:

Kinderbijslag

Voor iedereen met kinderen als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind.

Kindgebonden budget

Een extra toeslag voor mensen, afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Kinderopvangtoeslag

Als u gaat werken en gebruikmaakt van geregistreerde kinderopvang, heeft u recht op kinderopvangtoeslag om een deel van de kosten terug te krijgen.

Uw partner

Bent u getrouwd of heeft u een partner (bij de belastingdienst heet dit een toeslagpartner) dan moet u dit bij de aanvraag doorgeven om te voorkomen dat u teveel toeslag ontvangt. Dit moet ook als uw partner in het buitenland woont. Ontvangt u teveel toeslag dan moet dit altijd terugbetaald worden.

Leefgeld

Heeft u werk, dan ontvangt u met ingang van 1 november 2022 geen leefgeld meer voor uw kinderen van de gemeente Apeldoorn. Omdat u werk heeft, heeft u recht op de toeslagen en uitkeringen van de overheid. Vergeet daarom niet deze aan te vragen.

Komt u in de problemen?

Als het bedrag dat u aan kinderbijslag en kindgebonden budget krijgt lager is dan het leefgeld dat u voor uw kinderen kreeg, dan kunt u een mail sturen naar leefgeld@apeldoorn.nl. Stuur de informatie van de belastingdienst en de SVB mee. Wij kijken of u recht heeft op een aanvulling.

Vertalingen

Vragen of hulp nodig?

  • Ga naar de Meet & Greet, elke woensdag van 13.00 – 15.00 uur, Wijkcentrum Orca, Germanenlaan 360 in Apeldoorn
  • Ook kunt u een afspraak maken voor het spreekuur van de sociaal raadslieden van Stimenz. Om een afspraak te maken kunt u bellen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur: 088 784 64 64. Ga voor meer informatie naar: stimenz.nl/sociaal-raadslieden

Vluchtelingen

Ons land vangt vluchtelingen op omdat we medemensen helpen zoals we in nood zelf ook geholpen willen worden. Nederland heeft daarom internationale verdragen ondertekend, zoals het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Hierin staat dat iedereen die in eigen land niet veilig is, in andere landen asiel mag zoeken.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Meer vluchtelingen

Uw Reactie
Uw Reactie