Decembermaand, gezellige maand

De maand december staat voor veel mensen gelijk aan gezelligheid. Ook voor mij. Bezoek aan familie, vrienden en bekenden. In huiselijke kring stilstaan bij de  symboliek van kerst, van oud en nieuw. Bij het goede van het leven.

En dat goede, daar hebben we in Nederland best veel van.
We leven in vrijheid, kunnen gaan en staan waar we willen. We mogen zeggen wat we vinden. En heel veel Nederlanders hebben de mogelijkheid zich te ontwikkelen en de dingen te doen die ze graag willen doen.

Ik weet maar al te goed: dat is niet voor iedereen zo.
Bestaanszekerheid is niet voor niets een actueel thema. En het is ook niet voor niets dat we in Apeldoorn met een team van Aanpakkers langs de deuren gaan. Om mensen met geldzorgen te helpen. Om hen de weg te wijzen naar alle mogelijkheden en regelingen die er zijn. Zodat ook zij hun kinderen kunnen laten sporten of een nieuwe jas kunnen geven. En in december iets extra’s kunnen doen.

En ook de oorlogen aan de randen van Europa maken duidelijk: fijne feestdagen zijn er echt niet voor iedereen dit jaar. Als ik dan zo tijdens die knusse decemberavonden bij het journaal alle ellende in de wereld langs zie komen, voelt dat wel eens ongemakkelijk. Je zult nu maar als soldaat in Oekraïne vechten. Of als vluchteling in een opvang bivakkeren. Of in Israël of Gaza wonen en niet weten wat er met je dierbaren is gebeurd. Of rouwen om gestorven familieleden en vrienden.

Alleen: dat ongemak helpt niet. Minder genieten van de gezelligheid ook niet.
We kunnen niet iedereen helpen. Maar iedereen kan wel iemand helpen. En dat is wat we proberen te doen. Dat is wat ik zie in Apeldoorn, elke dag weer. Vrijwilligers, buren, ondernemers: in Apeldoorn kijken mensen naar elkaar om. Dat is hartverwarmend, ook in gure tijden.

Ik wens u fijne kerstdagen, te midden van uw dierbaren. En alvast een heel goede jaarwisseling! (En wellicht zie ik u op een van onze aftelfeesten op 31 december?)

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts. Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie