Kring van invloed

Israël, Gaza, Oekraïne: de randen van Europa staan in brand. En de vonken en de rook zijn tot bij ons voelbaar. Er zitten duizenden kilometers tussen, maar de oorlogen ginds hebben duidelijk ook invloed hier.

Er zijn al mensen die het nieuws niet meer volgen en de krant niet meer lezen. Zodat ze niet gebukt gaan onder alle ellende waar ze toch niks aan kunnen doen. Wereldleed ligt buiten ieders kring van invloed, om het zo maar te zeggen.

Waar we gelukkig iets meer invloed op hebben, is hoe het er in ons eigen land aan toegaat. Op 22 november heeft u daar zelfs rechtstreeks invloed op: u kunt beslissen wie namens u in de Tweede Kamer aan het werk gaat. Niet echt als persoonlijke vertegenwoordiger uiteraard - zo werkt het hier gelukkig niet, dan zou het pas echt vriendjespolitiek worden.

De 150 volksvertegenwoordigers vertolken wel de verschillende visies op de samenleving. Ze gaan bepalen welke kant het op gaat. Ze controleren of de regering doet wat er is afgesproken. En of daarbij de democratie en de rechtsstaat gerespecteerd worden. Dat is allemaal te belangrijk om aan de politiek over te laten. De democratie en de rechtsstaat, daar gaat u over. Iedere dag. Maar zeker op de dag van de verkiezingen.

Het zijn landelijke verkiezingen, maar de organisatie ligt bij de gemeente. Al maanden zijn we volop bezig met de voorbereidingen. Dat lijkt simpel, maar er komt enorm veel bij kijken. Stemlokalen, bemensing, registratie, beveiliging, tellen, controles, wetgeving etc.

Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld één centrale tellocatie, in een sporthal. En meer stemlokalen dan andere jaren. Allemaal om de verkiezingen zo soepel en correct mogelijk te laten verlopen.

We leggen nog net niet de rode loper uit, maar verder doen we bijna alles om het zo makkelijk en veilig te maken als maar kan. Graag tot ziens op 22 november!

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie