In beweging

Ik hoop dat u een goede zomer heeft gehad en voldoende energie heeft getankt. Want nu is alles weer volop gestart en in beweging.

Eén van de dingen die in ieder geval weer volop in beweging zijn, is onze democratie.  Over twee maanden mogen we weer naar de stembus. Voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, deze keer. Het organiseren van verkiezingen  is voor gemeentes altijd een enorme klus. En het zijn alweer de tweede dit jaar, na de verkiezingen voor de provincies en de waterschappen in het voorjaar.

Ik hoop dat ook alle kiezers in beweging komen, op 22 november. Nu is de opkomst bij Tweede Kamerverkiezingen meestal best hoog, gemiddeld zo’n tachtig procent. En er valt ook echt wel wat te kiezen, met alle ontwikkelingen van de laatste tijd.   

Voor mij zijn en blijven verkiezingen een feestelijk moment, een terugkerend hoogtepunt van de democratie. Ongeacht de uitslag? Ja, ongeacht de uitslag. Want alleen al het feit dat we hier vrije verkiezingen hebben is reden voor een feeststemming.

Nu zijn er natuurlijk wel breed gedeelde zorgen over de democratie. Onderzoeken laten zien dat het vertrouwen in de politiek blijft dalen. Polarisatie en onvrede tekenen het politieke en publieke debat. Dat is allemaal minder vrolijk. 

Maar toch. Ondanks dat tanende vertrouwen, is nog steeds ongeveer 70% van de Nederlanders tevreden met de manier waarop de democratie functioneert. En dan vooral over de vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting.

Ik geloof nog steeds in de kracht en de waarde van onze democratische rechtsstaat. In onze grondwet, ons parlement, onze regeringen, onze rechters. Natuurlijk, ze zijn niet feilloos. Maar wel het beste wat we hebben.

En het huidige rumoer in de huidige Nederlandse politiek hoort daar bij. Ja, er is onvrede. Maar deze onvrede getuigt van betrokkenheid. En ja, er zijn ook ondemocratische geluiden te horen, ook in ons land. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze democratie die aankan. Zolang de betrokkenheid maar groter blijft dan de onverschilligheid. En stemmen is echt een vorm van betrokkenheid.

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie