Diamant

Een keer of vier per jaar nodigen we alle Apeldoornse echtparen uit die in die maanden 60 jaar zijn getrouwd. We trakteren ze op een High Tea in een Apeldoorns restaurant, waarbij we als college van burgemeester en wethouders ook allemaal aanschuiven bij één van de ronde tafels. En het is iedere keer weer super gezellig. Al die verhalen, al die persoonlijke geschiedenissen. Iedere keer weer bijzonder.

Niet alle echtparen gaan in op de uitnodiging, en dat hoeft ook niet. Maar de meeste mensen verheugen zich er op, horen we vaak.

Zo ook het echtpaar, over wie het in deze column gaat. Zestig jaar van gedeeld lief en leed, vreugde en verdriet. En altijd in voor een feestje. Dus onze High Tea lonkte.

Totdat een nare gebeurtenis roet in het eten gooide. Door allerlei omstandigheden waar hij volstrekt niets aan kon doen, moest mijnheer helaas verplicht worden opgenomen. En zo’n besluit moet door de burgemeester worden genomen. Door mij dus.

Wat een verdriet, voor iedereen. Gelukkig ging het al vrij snel beter. En gelukkig ook kreeg de oudste dochter een heel goed idee. Want, zo legde ze ons voor, misschien was het mogelijk om op een andere manier aandacht te besteden aan het diamanten huwelijk van haar lieve, dappere ouders?

Natuurlijk kon dat. Ik breng duizendmaal liever een felicitatie-bezoek aan mensen dan dat ik ze op laat nemen, neemt u dat maar van me aan. En dus toog ik met bloemen en een High Tea-pakket in mijn armen naar mevrouw en mijnheer.

Het werd alsnog een supergezellige middag. Met een opgewekt en vrolijk echtpaar en met opgeluchte kinderen die hun ouders alleen maar blij en gelukkig wilden zien. Het werd helemaal gezellig toen we het over voetbal kregen en bleek dat mijnheer en ik elkaar nog kenden van het voetbal.

Ik schreef het eerder op deze plek: soms komen de verschillende rollen van een burgemeester keihard met elkaar in botsing. In dit geval die van bewaker van ieders veiligheid versus die van burgervader. Ik ben dankbaar dat ik als burgervader de pijn heb kunnen verzachten.

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts. Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie