Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in de gemeente Apeldoorn of de gemeente Epe kunnen een aanvraag leefgeld indienen als zij een eigen bankrekening hebben.

Mijn Apeldoorn

Beslissing binnen twee weken

Als u leefgeld aanvraagt, nemen wij binnen twee weken een beslissing. Daarna staat het binnen een week op uw rekening. Wacht dus drie weken en heeft u dan nog niets gehoord, mail dan naar leefgeld@apeldoorn.nl.


Vluchtelingen ontvangen iedere maand leefgeld, voor de periode dat zij in Nederland verblijven en niet in eigen inkomsten kunnen voorzien. Iedere volwassen vluchteling, van 18 jaar en ouder, kan het leefgeld aanvragen. Getrouwde partners moeten allebei een aanvraag indienen. Vluchtelingen die werk hebben, hebben misschien geen recht op Leefgeld.

Hoeveel geld krijgt een vluchteling?

Vluchtelingen krijgen leefgeld dat gelijk is aan dat van vluchtelingen uit andere landen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het leefgeld wordt 1x per maand uitbetaald. Dit bedrag bestaat uit verschillende delen, namelijk;

Geld om te eten:
€ 205,00 per maand  Wanneer vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven waar zij 3 maaltijden per dag krijgen dan ontvangen zij géén geld om te eten.

Geld voor persoonlijke uitgaven:
€ 55,00 per maand Dat is geld voor persoonlijke uitgaven zoals kleding, toiletartikelen of een simkaart.

Geld om te wonen bij verblijf in een particuliere opvang (gastgezin):
Een volwassene vanaf 18 jaar ontvangt maximaal € 215,00 per maand. Een minderjarig kind ontvangt maximaal € 55,00 per maand. Het geld om te wonen is maximaal € 500,00 per adres. Als er meerdere vluchtelingen uit Oekraïne op hetzelfde adres wonen, dan wordt het bedrag verdeeld. Let op: wanneer vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven, ontvangen zij géén geld om te wonen.

Wij gaan ervan uit dat vluchtelingen afspraken maken met hun gastgezin over de verblijfskosten die zij moeten betalen aan het gastgezin. Gastgezinnen krijgen namelijk allerlei extra kosten door de overheid in rekening gebracht (b.v. afval, energiekosten, waterverbruik etc.).

Inkomsten uit werk

Als vluchtelingen geld verdienen door te werken, is dit van invloed op de hoogte van het leefgeld. Afhankelijk van het inkomen bepalen we of iemand leefgeld krijgt en hoeveel dit is. Kijk voor meer informatie over werk op de pagina Werken in Nederland. Hier staat ook een formulier om inkomsten door te geven.

Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?

Op de gemeentelijke opvanglocatie kunnen vluchtelingen een aanvraagformulier krijgen. Vluchtelingen die in een gastgezin verblijven kunnen op deze webpagina het aanvraagformulier downloaden (pdf, 141 KB). Het aanvraagformulier moet ingevuld worden met het Nederlandse Alfabet. Dus Nederlandse letters, niet Cyrillische letters.

Vluchtelingen hoeven niet naar het gemeentehuis te komen. Zij kunnen het ingevulde aanvraagformulier mailen naar leefgeld@apeldoorn.nl of per post zenden aan:

Gemeente Apeldoorn
T.a.v. RBB
Antwoordnummer 56
7300 WB  Apeldoorn

Een postzegel is niet nodig.

De gemeente beoordeelt de aanvraag en stelt de hoogte van het leefgeld voor de vluchteling vast. Leefgeld wordt per maand uitbetaald. Vluchtelingen ontvangen leefgeld vanaf het moment dat zij in de Basis Registratie Personen (BRP) van onze gemeente zijn ingeschreven.

Wijzingen altijd doorgeven

Wanneer een vluchteling leefgeld ontvangt en er zijn wijzigingen in zijn of haar situatie dan moet de vluchteling dit direct doorgeven.

Wijzigingen zijn:

  • Verhuizing (binnen de gemeente of naar een andere gemeente in of buiten Nederland)
  • Werk (u gaat geld verdienen waardoor u in uw eigen onderhoud kunt voorzien)
  • Geboorte
  • Overlijden

Vluchtelingen kunnen wijzigingen doorgeven op het e-mailadres leefgeld@apeldoorn.nl.

Inschrijven in de gemeente

Om te kunnen helpen met leefgeld, is het nodig dat vluchtelingen zich inschrijven bij onze gemeente. Kijk op www.apeldoorn.nl/oekraine voor meer informatie over het inschrijven in Apeldoorn. Vluchtelingen kunnen hierover ook informatie vragen op de opvanglocatie.

Een bankrekening openen

Om leefgeld te kunnen ontvangen, hebben vluchtelingen een eigen bankrekening nodig. Bankrekeningen worden niet door de gemeente geregeld. Voor het openen van een bankrekening kunt u bij iedere bank in Nederland terecht. Op de website refugee.com onder het kopje financiële zaken leest u meer over het openen van een rekening of het wisselen van contant geld

Hand-out

Alle informatie overzichtelijk op een rij? Bekijk de hand-out voor Oekraïense vluchtelingen met de informatie over leefgeld.

Vertalingen